BISKOPSGATAN 1
Gruppmedlemmar: Elinor Thornblad och My Brandt
Till Biskopsgatan 1 kommer du för att plugga eller för att ha konferens. Du kommer för att ha lugn och ro eller för att träffa folk. Du kommer för den gröna miljön, både ute och inne. Biskopsgatan 1 ligger i centrala Lund med koppling till universitetscentra som kvarteret Paradis, UB och SOL. Det är en koppling som förstärks med de nya gång- och cykelvägar som skapas vid huset. Biskopsgatan 1 har en stark koppling till det gamla Biskopshuset i vars trädgård den är placerad. Tanken är att detta ska vara en byggnad som välkomnar alla, inte bara universitetsstudenter. Den arkitektoniska utformningen grundas i tanken om ett hållbart byggande.
Biskopsgatan 1 har en fasad i lärkträ som är infäst på ett träribbsystem. Innanför den dekorativa fasaden finns klimatskyddande Parocelement. Dessa sandwichelement har en kärna av stenull och ytskikt av stålplåt. De är miljöcertifierade och det finns en utarbetad plan för hur de ska återvinnas. Elementen är prefabricerade,lättmonterade och ger en låg byggnadskostnad. Prefabriceringen innebär mindre arbetsbelastning för byggarbetarna på siten men även säkrare montering. Parcoelementen har god värmeisolering utan köldbryggor, pålitlig täthet och en hög energieffektivitet.
Energieffektiviteten har även varit viktig i val av placering av fönster med tanke på klimattekniska förhållande. Eftersom byggnader som denna lätt blir för varma så har stora fönster placerats i norr, där även utsikten är bäst, medan den södra fasaden har fått mindre fönster för att minska solvärmelasterna. Det värmealstrande köket är även det placerat i norr.
För att minska behovet av temperaturreglering är byggnadens bjälklag och hissväggar i betong. Detta ger mycket termisk massa vilket minskar snabba temperaturskiftningar i byggnaden.
Det gröna taket innebär inte bara att man minskar solvärmelasten, det isolerar även bra mot kylan och fungerar som ett bra vattenavrinningssystem, samt bidrar till en ökad biologisk mångfald i närområdet.
Det finns drygt 400 sittplatser fördelade på öppna studieplatser, grupprum, konferensrum med projektorer, en datorsal och soffgrupper. Detta är någonting som behövs framför allt för alla de som studerar på den samhällsvetenskapliga institutionen och inte har någonstans att vara. Biskopsgatan 1 är dock tillgänglig för alla och är tänkt som en social mötesplats, oavsett om man är studerande, är på konferens, vill sitta i en lugn vrå och läsa, eller fika på caféet.
Entrén är belägen i anslutning till den sociala gården.
2
plan 2
2
plan 3
plan 4
Planerna är invävda i varandra och olika takhöjder skapar olika intima eller mer öppna rum. Det finns plats för olika människor med olika sätt att studera.
På det som tidigare var parkering och en tråkig häck finns nu en trevlig innergård som studiecentret och Gamla Biskopshuset delar. Konferensdeltagare i Gamla Biskopshuset kan enkelt nyttja Biskopsgatan 1s konferensrum, grupprum och datorsal och på så vis blandas studentliv med arbetsliv. Kanske går de bara in för att från fjärde våningen få blicka ut över UB parkens lugn och grönska som man befinner sig mitt i.
Gångstråk före
Gångstråk efter
Ett sätt att underlätta för gång- och cykeltrafiken är att trafikseparera och utöka cykelvägarna. I anslutning till byggnaden läggs två nya gång- och cykelstråk till. Ett går från den nuvarande cykelvägen utanför SOL och färlänger denna, genom gamla biskopsträdgården och fram till biskopsgatan. Tidigare hindrade en häck all förflyttning i den riktningen. Med den nya vägen knyts nordligare belägna universitetsintutioner så som LUX och SOL mer ihop med kvarteret Paradis. I förlängningen kopplar den även ihop områdena med Lundagård via Sandgatan. Även centrala staden och sjukhusblocket har nytta av den nya vägen som också kan minska belastningen från fotgängare och cyklister vid de vältrafikerade valven då folk har möjlighet att välja en annan väg. Det finns många som har nytta av den nya gång- och cykelvägen och när Skissernas Museum bygger ut kommer deras entré vara i anslutning till stråket vilket gör museet mer synligt och välkomnande för allmänheten.